Glutenintolerans: Symtom, vikt, uppblåst mage, illamående, trötthet och allergi

Glutenintolerans kan vara både besvärligt och smärtsamt om man inte har koll på vad man tål och inte. Inte så konstigt kanske, med tanke på att tunntarmen inflammeras. Många är glutenintoleranta utan att veta om det. Med denna guide kan du veta om du är en av dem.

Vad är gluten? 

Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Livsmedel som är rika på dessa är vanligt bröd, pasta, flingor och bakverk. 

Glutenintolerant – Celiaki

Att vara glutenintolerant (celiaki) innebär att man inte tål de proteiner som finns i vete, råg och korn. Enligt Vårdguiden blir tunntarmen inflammerad av dessa, vilket leder till näringsbrist och fysiska besvär

Glutenintolerant: Vad kan man inte äta?

Alla livsmedel som innehåller vete, råg och korn ska glutenintoleranta personer undvika. Eftersom att bröd, pasta, flingor, müsli och även öl innehåller mycket av proteinet ska man som allergisk hålla koll på näringsinnehållet i dessa. 

Glutenintolerans symtom

Uppsvälld mage, trötthet och viktpendlande är bara några jobbiga tillstånd som kan bero på glutenintolerans. Många kan dras med besvär länge utan att veta att det beror på just känslighet mot gluten.

Just därför ska man vara uppmärksamsymtom och kontakta läkare om man misstänker glutenintolerans. 

Glutenintolerans. Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

1. Du känner dig trött och nedstämd.

2. Du har gaser och känner dig uppblåst i magen. Ibland kan du även ha diarré.

3. Du kräks och mår illa.

4. Du har blåsor eller utslag på huden.

5. Du känner att skelettet värker, och du kan även känna ömhet i revbenen.

6. Du har extremt ont i magen/buken.

Är öl glutenfritt?

Öl innehåller alltid gluten eftersom att drycken görs på spannmål som oftast är vete eller korn. Den som är glutenintolerant ska därför undvika att dricka vanlig öl.

Det finns “glutenfri” öl, men viktigt att veta är att inte heller detta substitut är helt fritt från gluten, även om den innehåller betydligt mindre än vanlig öl. Är man väldigt känslig gör man klokt i att dricka något annat. 

Är kakor glutenfria?

De bakverk som innehåller ren vete, råg och korn är inte glutenfria. Därför ska man som glutenintolerant alltid läsa innehållsförteckningen eller fråga någon på bageriet vad bakverket innehåller.

Idag finns det gott om glutenfria kakor och andra bakverk. Du kan även baka själv så att du är säker på vad de innehåller. 

Gluten.
Foto: Shutterstock

Gluten – vad kan jag äta?

Dessa spannmål är glutenfria enligt Vårdguiden:

  • Ris, rismjöl och risgryn
  • Havre, havregryn, havreflingor, havremjöl och havredryck
  • Hirs och bovete, gryn, flingor 
  • Majs, majsflingor, maizena och polenta
  • Quinoa
  • Mjöl gjort på mandel, kokos, soja, bovete eller bönor
  • Arrowrot, tapioka, amarant, durra, sorghum, sagogryn
  • Fibrex

LÄS MER: Kroppen varnar dig – 7 tecken på att du är glutenintolerant utan att ha vetat om det

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required